niedziela, 28 lipca 2019

dieta w ciąży kluczem do zdrowych zębów

wpis opracowany na podstawie publikacji naukowych
/ prac oryginalnych i poglądowych / 

źródło fotografii: pixabay.com




♥ ♥ ♥
"Prawidłowe żywienie w ciąży ma wpływ na zdrowie i samopoczucie matki oraz jest kluczowym czynnikiem wpływającym na rozwój dziecka. We wszystkich okresach rozwojowych dziecka, zarówno prenatalnego, jak i postnatalnego (po narodzinach), prawidłowe żywienie ma znaczący wpływ na ogólny stan zdrowia organizmu. Dieta kobiety ciężarnej powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki stanowiące materiał budulcowy dla rozwijającego się dziecka (i jego zębów). Zrównoważona dieta warunkuje właściwe formowanie i mineralizację tkanek zębów, ponieważ zawiązki zębów zaczynają się formować w okresie zarodkowym, a ich dalszy rozwój i początki mineralizacji są kontynuowane przez całą ciążę. Poprzez kontrolę diety matki można eliminować nieprawidłowości rozwoju zębów związane z niewystarczającą podażą składników budulcowych.

Dieta stanowi ważny element profilaktyki przeciwpróchnicowej u kobiet ciężarnych. Bezpośredni wpływ nawyków żywieniowych na stan jamy ustnej wynika z miejscowego działania pokarmu na środowisko jamy ustnej. Nadmierne spożycie węglowodanów jest jednym z czynników ryzyka próchnicy zębów. Rozkład węglowodanów prze bakterie próchnicotwórcze powoduje wytwarzanie kwasów oraz spadek pH w jamie ustnej, niekorzystnie oddziałujące na zmineralizowanie tkanki zęba. Duże znaczenie dla rozwoju próchnicy mają również częstotliwość spożywania i konsystencja pokarmów.


Pamiętaj!
Żywienie wpływa na kształtowanie przyszłych nawyków żywieniowych dziecka, ponieważ już w 4 miesiącu życia płodowego zaczynają się rozwijać receptory smakowe płodu. 
Duże spożycie słodyczy w tym okresie przez matkę może w przyszłości zwiększyć skłonność dziecka do spożywania słodkich pokarmów. 


Właściwe odżywianie przed ciążą i w jej trakcie może wywierać wpływ na uzębienie dziecka. Zęby mleczne zaczynają formować się około 6 tygodnia po zapłodnieniu. Niedobory żywieniowe podczas ciąży mogą wpływać na rozwój zębów mlecznych i stałych w życiu płodowym i po urodzeniu dziecka. Przykładowo, siekacze, które wyrzynają sie jako pierwsze, mają uformowane 83% szkliwa w momencie porodu. Poszczególne składniki odżywcze dostarczane z dietą mają również związek z fazą mineralizacji zębów, która rozpoczyna się już w 4 miesiącu życia płodowego. Niedostateczny stopień mineralizacji zębów jest czynnikiem rozwoju próchnicy wczesnego dzieciństwa.

Prawidłowa budowa zmineralizowanych tkanek zęba, determinująca odporność na próchnicę, jest zależna przede wszystkim od dostatecznego dowozu soli mineralnych: wapnia, fosforu, fluoru, magnezu, molibdenu, manganu oraz witamin, zwłaszcza A, C i D.

Czym skutkują niektóre niedobory:?
- niedobór witaminy A zwiększa podatność zębów na próchnicę, prowadzi do niedorozwoju zębów, ich opóźnionego wyrzynania i zaburzeń mineralizacji zębów;
- niedobór witaminy D3 zmniejsza wielkość łuków zębowych, zniekształcenia kości szczęk, prowadzi do zaburzeń zgryzu i nieprawidłowości wyrzynania się zębów i nawet ich zatrzymania;
- niedobór witaminy C zaburza wzrost zębów, powoduje kruchość naczyń w miazdze co skutkuje niedorozwojem zębiny, długotrwały niedobór powoduje obrzęk, krwawienie dziąseł oraz utratę uzębienia;
- niedobór JODU może prowadzić do opóźnionego wyrzynania zębów oraz powstawania nieprawidłowości zgryzowych;
- niedobór ŻELAZA zaburza integralność tkanek zęba, opóźnia ich wzrost i rozwój, jest przyczyną dysfunkcji gruczołów ślinowych.

Zmiana nawyków żywieniowych przyszłej matki: zwiększenie spożycia węglowodanów i częstotliwości posiłków, podjadanie między głównymi posiłkami mogą mieć niekorzystny wpływ na stan zdrowia jamy ustnej. Obserwowane podczas ciąży regularne podjadanie słodkich przekąsek oraz picie słodzonych napojów powoduje częste spadki pH śliny, przez co mogą zwiększyć ryzyko rozwoju próchnicy, ale również prowadzić do zmian erozyjnych szkliwa i nadwrażliwości zębów. W wielu przypadkach zwiększonej częstotliwości spożywania pokarmów nie towarzyszy intensyfikacja domowych zabiegów higieny jamy ustnej, co może być potencjalnym czynnikiem ryzyka rozwoju procesu próchnicowego (u matki i dziecka).

Przeczytaj koniecznie!

Stan odżywienia kobiety przed poczęciem i w trakcie ciąży wpływa na rozwój i przyszłe zdrowie dziecka. Istotna jest jakość diety i częstość spożywanych posiłków. Należy unikać podjadania między posiłkami oraz w nocy, ponieważ prowadzi to do ciągłego odkładania się płytki nazębnej i spadku pH w jamie ustnej. Dieta podczas ciąży wpływa na kształtowanie przyszłych nawyków żywieniowych dziecka." [1]

"Ciąża jest szczególnym okresem w życiu kobiety, w którym powinna dbać o zdrowie swoje i przyszłego potomka. Profilaktyka próchnicy w okresie ciąży ma za zadanie nie tylko chronić przyszłą matkę przed powstaniem ubytków próchnicowych, ale również jest profilaktyką próchnicy zębów u nienarodzonego jeszcze dziecka. Przyszłym matkom należy uświadomić, że już w okresie płodowym można i trzeba dbać o zdrowie jamy ustnej dziecka. Kobiety w ciąży należy zachęcić do zdrowego odżywiania i racjonalnej diety oraz regularnej higieny jamy ustnej." [2]

"Równie ważnym momentem są narodziny. 
Podczas cesarskiego cięcia ekspozycja na drobnoustroje pochodzące od matki jest znacznie mniejsza w porównaniu z porodem naturalnym, w wyniku czego powstają nowe nisze, które zasiedlić mogą drobnoustroje próchnicotwórcze, takie jak Streptococcus mutans." [3] "Obecność bakterii z grupy S. mutans wykazano w jamie ustnej ludzi na całym świecie, na wszystkich kontynentach i we wszystkich krajach, w których były dotychczas prowadzone badania. U niemowląt, które nie mają jeszcze zębów, S. mutans nie występuje. Warunki dla kolonizacji tej bakterii stwarzają dopiero wyrżnięte pierwsze zęby." [4]

_
Zobacz wszystkie KATEGORIE bloga, czyli powiązane wpisy.

Źródło /publikacje naukowe/
1. Rola prawidłowego żywienia w okresie ciąży w aspekcie profilaktyki próchnicy zębów u dziecka i matki; R. Chałas i in.; Katedra i Zakład Stomatologii Zachowawczej z Endodoncją, UM w Lublinie.
2. Profilaktyka stomatologiczna i postępowanie lecznicze u kobiet w ciąży; E. Pels i in.; Katedra Stomatologii Wieku Rozwojowego, Uniwersytet Medyczny w Lublinie.
3. Próchnica zębów - od czasów starożytnych do współczesności; A. Jurczak i in.; Pracownia Stomatologii Dziecięcej, Instytut Stomatologii, UJ Collegium Medicum, Kraków.
4. Epidemiologia bakterii z grupy Streptococcus mutans w różnych populacjach; I. Strużycka i in.; Zakład Stomatologii Zachowawczej Instytutu Stomatologii Akademii Medycznej w Warszawie.

[ DRUKUJ ]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz