niedziela, 12 stycznia 2020

DIY - naturalny scrub do ciała

/ przepis na naturalny scrub-peeling do ciała o zapachu kawy i goździków /

źródło fotografii: pixabay.com
♥ ♥ ♥
"Aktualnie obserwowany jest ciągły wzrost zainteresowania kosmetykami naturalnymi oraz surowcami pozyskiwanymi z roślin, które można wykorzystać w przemyśle kosmetycznym. Przyczyną tego zjawiska jest przekonanie, że substancje czynne pochodzenia naturalnego charakteryzują się łagodniejszym, a jednocześnie bardziej kompleksowym działaniem na organizm. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że w danym surowcu roślinnym obecnych jest równocześnie wiele substancji, które synergistycznie oddziaływają na organizm człowieka." [1] "Ostatnie lata przyniosły wyraźny wzrost zainteresowania peelingami.

Nazwa peeling wywodzi się z języka angielskiego i oznacza złuszczanie. Zabieg złuszczania lub peelingu polega na częściowym usunięciu lub całkowitym usunięciu warstwy rogowej naskórka. Po jego wykonaniu skóra staje się gładka, miękka i wrażliwsza na oddziaływanie zewnętrznych czynników mechanicznych, termicznych i chemicznych. Peelingi możemy klasyfikować w oparciu o z zastosowaną metodę złuszczania. Peeling-scrub to peeling mechaniczny z zastosowaniem substancji ścierających. Podczas zabiegu dochodzi do mechanicznego starcia samego naskórka (tzw. dermasanding)." [2]

PRZEPIS NA NATURALNY PEELING/SCRUB DO CIAŁA  
Składniki
  • 1/4 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 8 łyżek sody oczyszczonej
  • 4 łyżki grubo zmielonej kawy
  • 2 łyżki drobno zmielonych goździków
Wykonanie 
  • połącz ze sobą suche składniki: sodę oczyszczoną, zmieloną kawę i goździki
  • dodaj roztopiony w kąpieli wodnej olej kokosowy i całość dobrze wymieszaj
  • powstałą pastę przełóż do szklanego pojemnika z pokrywką

*Proporcje powyższych składników można modyfikować według własnych upodobań. 


KAWA 
"Kawa jest popularnym surowcem roślinnym stosowanym głównie w przemyśle spożywczym. Zawiera w swoim składzie charakterystyczne grupy związków chemicznych, które z punktu widzenia współczesnej fitoterapii znalazły również zastosowanie w innych obszarach działalności człowieka. Jedną z nich jest kosmetyka. Dzięki wysokiej zawartości kofeiny oraz charakterystycznemu, przyjemnemu zapachowi. Najczęściej kawa stosowana jest w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji ciała. Ma ona doskonały wpływ na skórę. Ujędrnia ją i polepsza krążenie krwi w naczyniach włosowatych. Kofeina istotnie wpływa na komórki tłuszczowe (adipocyty). Kosmetyki z kofeiną są skuteczne w walce z cellulitem, pomagają w usuwaniu substancji toksycznych z organizmu oraz przyspieszając odpływ limfy z tkanki tłuszczowej. Można ją wykorzystać do peelingów, które oczyszczają skórę, poprawiają jej koloryt i przygotowują do innych zabiegów kosmetycznych. Kosmetyki oparte na kawie można także stosować do pielęgnacji skóry twarzy, ze względu na zdolność poprawiania mikrokrążenia krwi, a także właściwości ściągające." [1]

GOŹDZIKI
i zawarty w nich olejek goździkowy
"Goździki od wielu wieków były stosowane jako przyprawa korzenna. W Chinach znane były jeszcze przed 266 r. p.n.e. A w 1970 r. we Francji rozpowszechniła się ich uprawa drzewna. Roślina może osiągnąć powyżej 15 metrów wysokości. Najlepsze goździki pochodzą z Tanzanii. Olejek goździkowy otrzymywany jest z pąków kwiatowych. Głównym składnikiem olejku jest eugenol (ok. 95%). Olejek goździkowy charakteryzuje się działaniem antyseptycznym i przeciwbólowym. W terapii często wykorzystywany jest jako środek przeciwbakteryjny. Ma zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym." [3] "Polecany jest do pielęgnacji skóry, szczególnie osobom cierpiącym na trądzik. Posiada właściwości odmładzające i stymulujące, pobudza krążenie krwi, czyniąc cerę zdrowszą i młodszą. Leczy stany zapalne, pomaga zwalczyć grzybicę skóry." [6]

OLEJ KOKOSOWY
"Olej kokosowy jest naturalnym surowcem, który można wykorzystać na wiele sposobów. Obecnie stanowi źródło cennych surowców kosmetycznych, wpisując się w silny trend kosmetyki naturalnej. Ma wiele zastosowań poprzez swoje właściwości pielęgnacyjne. Jest używany do produkcji kosmetyków kąpielowych, kremów i balsamów do ciała. Ma działanie nawilżające, wspomaga barierę hydrolipidową i zapobiega nadmiernej utracie wody. Pomaga w zwalczaniu zakażeń grzybiczych i bakteryjnych oraz wzmacnia odporność. Ma także właściwości przeciwzapalne w związku z zawartym w nim kwasem laurynowym. Wskazuje się, że olej kokosowy jest nie tylko wysoce skuteczny, ale też łagodny i dobrze tolerowany. " [4]

SODA OCZYSZCZONA
"Soda oczyszczona (wodorowęglan sodu), czyli kwaśny węglan sodu w świecie chemii znany jest jako NaHCO3 i stanowi formę soli. W naturze jest to substancja krystaliczna, którą można przetwarzać w celu uzyskania drobnego proszku. Od dawna używa się jej do rozmaitych celów leczniczych. Jest całkowicie bezpieczna w użyciu, ponieważ ciało nie tylko jej potrzebuje, lecz również wytwarza w żołądku, trzustce i nerkach. Soda oczyszczona pomaga w detoksykacji ciała, neutralizacji toksycznych substancji wszelkiego pochodzenia i  powoduje wyraźne oraz niemal natychmiastowe zmiany w środowisku pH." [5] "Spełnia głównie funkcje pomocnicze w kosmetyku, tj. reguluje pH, zmiękcza wodę i zwiększa rozpuszczalność innych związków. Jako substancja aktywna wykazuje korzystne działanie przeciwzapalne, oczyszczające i zmniejszające wydzielanie sebum w przypadku cery trądzikowej i przetłuszczającej się." [6]


_
Zobacz wszystkie KATEGORIE bloga, czyli powiązane wpisy.

Źródło / publikacje naukowe i inne / 
1. Substancje biologicznie aktywne pozyskiwane z herbaty, kawy i kakao oraz ich zastosowanie w kosmetykach; M. Matysek-Nawrocka i in.; Wydział Nauk Społecznych i Nauk Medycznych w Lublinie.
2. Peelingi w dermatologii; D. Roguś-Skorubska, G. Chodorowska; Katedra i Klinika Dermatologii, Wenerologii i Dermatologii Dziecięcej Akademii Medycznej w Lublinie.
3. Ocena działania przeciwbakteryjnego olejku goździkowego; A. Kędzia; Katedra Mikrobiologii i Zakład Mikrobiologii Jamy Ustnej Akademii Medycznej w Gdańsku.
4. Olej kokosowy - możliwości zastosowań kosmetycznych; A. Piotrowska i in.; Zakład Biochemii i Podstaw Kosmetologii, Katedra Kosmetologii, AWF w Krakowie.
5. Soda - lecznicze właściwości; dr Marc Sircus; Wydawnictwo Vital, Białystok.
6. INCI: Sodium bicarbonate, Eugenia Caryophyllus Oil; www.sylveco.pl

[ drukuj PRZEPIS lub cały ARTYKUŁ ]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz